Nepremičninski posredniki proti zakonskemu predlogu Levice

Predlog novele zakona o nepremičninskem posredovanju, s katerim poslanci Levice med drugim predlagajo omejitev provizij za posredovanje, bi bil protiustaven in ne bi dosegel namena, ocenjujejo v Zbornici za poslovanje z nepremičninami pri GZS. Menijo, da posredniki ob takšnih omejitvah ne bi želeli posredovati in bi bilo še več najema na črno.

“Nad predlogom smo negativno presenečeni. Zdi se nam, da del politike z neverjetno lahkostjo sprejema odločitve, ki posegajo v svobodno gospodarsko pobudo,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor zbornice Boštjan Udovič.

V Levici predlagajo omejitev višine plačila za posredovanje pri najemu na štiri odstotke pogodbene vrednosti oz. na največ eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov (veljavni zakon štiriodstotno omejitev postavlja za posle prodaje nepremičnin fizičnim osebam, po predlogu pa bi veljala tudi za posle najema in tudi za posle med pravnimi osebami). Uzakonili bi tudi, da se plačilo za posredovanje ne bi smelo deliti med naročnika in kupca oz. najemnika, ter omejili višino dodatnih stroškov, ki si jih lahko zaračunajo nepremičninski posredniki, na največ 150 evrov…. PREBERI CELOTEN ČLANEK

Nazaj

POSTAVITE VPRAŠANJE